Ca. 1900
De ansichtkaart

Deze kaart is vrij bekend in Venlo en is min of meer het beeldmerk van de website geworden. Naar aanleiding van deze ansichtkaart ontvingen we de volgende informatie van M. vd Ven, Stalbergweg te Venlo:

"... de afbeelding die je gebruikt is voor 1900 gedrukt (onze zaak is via via een voorzetting van drukkerij Uytenbroeck) en de achterkant van deze afbeelding, die eigenlijk een briefkaart is, is afgestempeld in juli 1901. De foto is dus zeker voor 1900 genomen, ik kan je zelfs vertellen welke familie de foto heeft laten maken en waar deze toen woonde."


1930
Een eigen gemaakte ansichtkaart

Deze foto, omgewerkt tot ansichtkaart, is gemaakt door een goede vriend van de familie Coenen. Op de foto staat een meisje van ongeveer 3 jaar: dat is Tielke.

Onlangs sprak ik nog met datzelfde meisje, nu in de zeventig... Ze raakte niet uitgepraat over haar Huis Stalberg.


1939
Bange dagen
...
Om de Stalbergweg te verdedigen tegen de Duitsers die mogelijk via deze weg Venlo zouden binnenvallen, waren er soldaten in de straat gelegerd. Een aantal van hen heeft zelfs enige tijd in de huisjes voor Huis Stalberg gewoond.

Men had een barricade opgeworpen, verderop op de Stalbergweg, en er zijn verschillende springladingen tot ontpoffing gebracht om de duitse opmars te vertragen ...

Helemaal bovenaan op de trap, zittend op de nek van een van de militairen, is zie je de toen nog heel jonge Jules Coenen, de vorige eigenaar van huis Stalberg.


1946
Met z'n allen op de trap

Hier zit de vader van Jules Coenen met allemaal neefjes en nichtjes op de trap. Kinderrijke gezinnen waren toen heel wat gewoner dan nu, alhoewel wij toch een aardige poging in de goede richting ondernomen hebben.


1948
Staatsieportret op de trap

Uit huis trouwen, dat was wat zeg. En met een hele mooie witte jurk, compleet met meterslange sluier.

Ook dat zie je niet vaak meer. Onwillekeurig moet ik aan onze 13-jarige dochter denken ... zou zij misschien?


1964
De sloop

De huisjes in wat nu de voortuin is (en waar wij nu weer in onze caravan wonen!) werden steeds slechter. En voor wat de huur opbracht (een paar tientjes in de maand) kon het meer dan noodzakelijke onderhoud niet gedaan worden.

De sloophamer er maar tegenaan. De firma Hecker kon daarna de nieuwe shovel uitproberen ...


1964
Kinderen spelen overal ...

Zelfde jaar, zelfde dag waarschijnlijk: de 'plaats' was (en is) een geliefde plek om te spelen, ook al wordt er gesloopt, gebouwd, gewerkt.

Onze kinderen hebben vooral het 'slippen' ontdekt: je kent dat wel, heel hard fietsen en dan proberen al het profiel van je achterband af te remmen.


1964
Na de sloop

Dit is een foto van een slechte fotokopie, waardoor het er iets extremer uit ziet dan het in werkelijkheid geweest is.

Maar toch, nadat de huisjes gesloopt waren had het huis enige tijd een behoorlijk vreemd aanzien.

Wat ons vooral opviel is de trap aan de westzijde van het huis, bij de keuken (op de foto rechts voor); daar hebben we niets van teruggevonden.


1965
Een nieuwe trap

Na de sloop moest er natuurlijk een nieuwe, modernere trap komen, een opgang die het huis wat meer tot z'n recht deed komen.

En hoe deed je dat? Nou, gewoon bovenop de oude trap voortborduren, dat was het makkelijkste ...

Ik ben benieuwd wat we aantreffen als die trap straks weer weggaat. Jules Coenen lijkt heel tevreden over het resultaat.


1966
Zand erover

Toen de ergste beschadigingen vanwege de sloop van de huisjes eenmaal weggewerkt waren, werd de omgeving van het huis opnieuw ingericht.

De was hangt te drogen, een coniferenhaag is geplant. Er werd weer volop gewoond.


1990
Aan de rand van de nieuwe wijk

Deze foto is genomen in de zomer van 1990; we woonden toen nog maar net een paar maanden in Venlo, nota bene hemelsbreed zo'n 300 meter van huis Stalberg.

Op weg naar m'n werk fietste ik ieder dag hier voorbij. Wat een gek en mysterieus huis he?

Als we toen eens geweten hadden dat ...

Heb jij ook foto's of ander beeldmateriaal met als thema Huis Stalberg of de omgeving ervan?

Neem dan contact met ons op ...