Zoals bekend, de commissie Stadskwaliteit in Venlo eiste dat we een bouwhistorisch onderzoek lieten uitvoeren, voordat men een advies wilde uitbrengen over onze gewijzigde plannen.

Daar waren we helemáál niet blij mee. Niet alleen omdat het weer een vertraging van zeker anderhalve maand met zich mee zou brengen, maar ook omdat zoiets aardig wat kost.

Maar ja, we hadden geen keuze. Nadat we een viertal offertes hadden gevraagd (prijzen van 4.500 tot 13.000 gulden!) viel onze keuze op het Monumenten Advies Bureau te Nijmegen. Met een duidelijke offerte, een goede presentatie en de beste prijs was de keuze heel eenvoudig.

Nu het onderzoek klaar is, en de toestemming van de commissie inmiddels rond is, zijn we toch wel blij met het onderzoek. Er staan dingen in die we nooit hadden vermoed, en hierdoor hebben we nu een beter beeld van wat er in de loop der eeuwen met ons huis gebeurd is. Daarnaast hebben de mensen van het Monumenten Advies Bureau een aantal interessante ontdekkingen gedaan: een dichtgemetselde deur, een onverklaarbare boog, merkjes op balken, dateringen.

Al met al is het een goed onderzoek geworden, en heeft het prima bijgedragen aan de uiteindelijke toestemming van de commissie.

Hiernaast en hieronder enkele pagina's uit het onderzoek. Je kunt het complete onderzoek ook downloaden.

Een pagina uit het bouwhistorisch  onderzoek

Een pagina uit het bouwhistorisch  onderzoek

Een pagina uit het bouwhistorisch  onderzoek

Het bouwhistorisch onderzoek is te downloaden als PDF-bestand. Het complete document (58 blz.) is dan op het scherm te bekijken of te printen. Je moet wel het gratis programma Adobe Acrobat Reader hebben.

Het document bevat ongeveer 50 illustraties en foto's. Om het digitale document klein te houden, heb ik de kwaliteit van alle illustraties teruggebracht tot beeldscherm-kwaliteit. Op het beeldscherm ziet het er dus goed uit, maar als je het document print, dan zijn de plaatjes dus niet zo mooi.

Download het onderzoek (Windows) Windows gebruikers, klik hier om het bouwhistorisch onderzoek te downloaden.
(ZIP bestand, 1 Mb, < 3min ISDN. Gebruik Winzip om het bestand uit te pakken)

Download Acrobat Reader Klik hier om Adobe Acrobat Reader (Macintosh of Windows) te downloaden.
(ongeveer 5 Mb)