De buitenkant van het huis is niet echt mooi, maar het is een karakteristieke buitenkant, nietwaar?

Wat nu nadrukkelijk ontbreekt zijn dakkapellen. Als die er eenmaal zijn (twee aan iedere zijde) dan worden onze slaapkamers een stuk aantrekkelijker. Want je zou het niet vermoeden, maar onder dit dak zijn er zeven ruime slaapkamers ...

Huis Stalberg

De voordeur van Huis Stalberg


Hiernaast het wapen van dichtbij.
Zoals wel duidelijk is, moet
hier nog wat aan gebeuren. Gelukkig
hebben we een redelijk goede afbeelding
van het wapen gevonden.


De ingang van huis Stalberg. Deze trap gaat verdwijnen; hij past niet bij het huis en verkeert in slechte staat.

Rechts naast de deur is het wapen van de familie van Stalbergen in de gevel gemetseld. Ook het wapen is aan een opknapbeurt toe.

Het wapen van Huis Stalberg


Het dak, gezien vanaf de oostzijde van het huis. De windwijzer op de top heeft behoefte aan een wijzer, en de overgang van de gevel in het dak (een 'zadeldak') moet natuurlijk vervangen worden.

Het probleem van een gevel die boven het dak uitsteekt is dat die erg vochtgevoelig is: langzaam loopt de muur vol water. Dit probleem wordt aangepakt door er een zinken bekleding op aan te brengen, een beproefde methode.
Het dak, gezien vanaf de oostzijde
Het dak, gezien vanaf de westzijde


Het dak, gezien vanaf de westzijde van het huis.

Er zitten wat slechte plekjes op, maar over het algemeen valt het wel mee. Vooral gezien het feit dat de balken die het dak dragen zeker al zo'n 300 jaar op hun plaats zitten.

Het dak zal worden vernieuwd, maar de pannen worden hergebruikt, alhoewel ook de huidige dakpannen niet de oorspronkelijk pannen zijn.


De oostgevel. Een probleemgeval, zoals te zien is. Het verwonderde ons dus ook niet dat de aannemer en de architekt hier wilden beginnen.

De gevel is naar buiten gebogen, op sommige plekken wel zo'n 40 cm.

Het komt allemaal goed, maar wat we hier precies tegen gaan komen, is voor iedereen een vraag. 'Eerst openmaken', zo zeggen de deskundigen.
Vooruit dan maar...

De oostgevel

TerugVerder