Er zijn zes kelders in huis Stalberg, sommige staan met elkaar in verbinding, andere zijn alleen van buiten te bereiken.

Drie kelders hebben nog de klassieke vorm: een tongewelf, zoals je op de andere foto's kunt zien.

Het grootste probleem van deze kelders is dat de vorm niet ideaal is: de ronding aan de top is te vlak, en daardoor is het draagvermogen niet optimaal.

Er zijn zelfs vermoedens dat de vorm van de tongewelven gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het 'uitbuiken' van de muren: de 'spatkrachten' die op de muren worden uitgeoefend zijn te groot.

Een van de ingangen naar de kelders

Kelder onder de woonkamer


Het tongewelf onder de woonkamer aan de westzijde van het huis. Het gewelf is op zich in goede conditie; het is hier alleen te laag, met mijn lengte van 1.80 m. kan ik hier in het midden nét staan.

We zijn van plan de kelders dus iets dieper te maken.


Aan de rechterkant van het tongewelf bevindt zich een doorgang naar buiten. Het is momenteel een raampje, maar wat het vroeger geweest is, daar kun je alleen maar naar raden. Schietgat? Vluchtweg? Ingang? Of is het gewoon altijd al een raampje geweest? Kortom, we weten het niet.

We zijn van plan om de stenen te reinigen en het stucwerk dat nu nog op sommige plekken op de muren zit te verwijderen.

De vloer wordt dus ook vernieuwd.
Een doorgang naar buiten
Het raadsel van de 'rare' kelder


Hiernaast zie je het raadsel van huis Stalberg: zoals je kunt zien zijn er eigenlijk twee muren achter elkaar geplaatst, maar de doorgangen sluiten niet helemaal op elkaar aan. Naar de reden kun je alleen maar raden.

Men vermoedt dat de voorzijde van het huidige huis later of eerder gebouwd is dan de rest van het huis, en dat ze tijdens de bouw niet zou nauw gekeken hebben.

Ook hier moet nog het een en ander gebeuren.


Hier zie je een probleem. De foto is misschien een beetje lastig te plaatsen, maar je kijkt hier naar de zijkant van een gedeeltelijk ingestort tongewelf.

Wat hiermee moet gebeuren is nog niet helemaal duidelijk.
Er moet nog hard over worden nagedacht.


Een gedeeltelijk ingestort tongewelf

TerugVerder