(Door Rob Loupatty) VENLO
Het is één van de oudste huizen in Venlo. De funderingen van Huis Stalberg stammen uit de late Middeleeuwen. Het huis zelf werd in de zeventiende eeuw gebouwd. Het monumentale pand ligt aan een erfje aan de Stalbergweg. Bomen en hoge coniferen onttrekken het huis gedeeltelijk aan het zicht. Sinds vijf jaar zijn Marjon Wiltenburg en Michel van der Wal de trotse bezitters. Tien jaar geleden kwamen ze vanuit Den Helder naar Venlo en betrokken een woning in de nieuwbouwwijk Het Groenveld. "We zijn vanwege mijn werk naar Venlo verhuisd", zegt Michel. Dagelijks kwamen Marjon en ik voorbij dat huis en we waren er vreselijk van gecharmeerd. De woning was eigendom van de familie Coenen.

Defoto uit de krant. Alleen Pepijn (10) ontbreekt, was 'effe weg'
Toen het vijf jaar geleden te koop werd aangeboden zijn we meteen naar makelaar en bank gestapt. Huis Stalberg is sinds 1976 een rijksmonument en het ligt er een beetje vervallen bij. Daar komt echter snel verandering in want over vier maanden moet een ingrijpende restauratie achter de rug zijn. Het dak gaat eraf, vloeren worden verwijderd, alle ramen vernieuwd, er worden vier dakkapellen gebouwd en de oostgevel wordt gedeeltelijk opnieuw gebouwd.

Het kopen van een rijksmonument heeft natuurlijk consequenties. Verbouwingen, zowel binnenshuis als buitenshuis, moeten door Gemeente, Provincie en Rijksmonumentendienst goedgekeurd worden. Daartegenover staat dat verbouwingen die de instandhouding van het monument bevorderen gedeeltelijk gesubsidieerd worden. Kosten van onderhoud zijn in principe fiscaal aftrekbaar.
Michel: "De subsidies zijn echt noodzakelijk. Vergeet niet dat een restauratie enorm veel kosten met zich meebrengt. Je kunt niet zomaar een plastic dakgootje aanbrengen, het moet een houten goot zijn met een zinken bedekking. Bovendien weet je nooit wat je tegenkomt. Daar kom je pas achter wanneer je een muur wegbreekt. Niemand kon ons destijds precies vertellen hoe de toestand van het huis was dus we waren ons bewust van de risico's."

Marjon en Michel hebben vier kinderen. Tijdens de restauratie verblijft de familie in een caravan die op het terrein staat. De caravan werd speciaal voor deze gelegenheid gekocht en wordt ook weer verkocht wanneer het immense karwei geklaard is. Michel: "Het is even behelpen maar we weten dat het de moeite waard is. Maar nogmaals, ik hoop echt dat we geen gekke dingen gaan tegenkomen. Daar heb ik wel eens slapeloze nachten van."
Marjon Wiltenburg slaapt daarentegen als een roos, hoewel ook zij zich terdege van de risico's bewust is. "Michel en ik hebben ons de vraag gesteld wat het ergste is wat ons zou kunnen overkomen. We kwamen tot de conclusie dat hooguit de belastingdienst voor de deur kan staan om onze spulletjes openbaar te veilen. Wanneer je dat vergelijkt met al het leed in de wereld, waar heb je het dan eigenlijk nog over."

Vrienden en kennissen reageren over het algemeen positief op de zoete inval van Marjon en Michel en steken regelmatig de helpende de hand toe. "Sommigen nemen hun petje voor ons af, anderen vinden ons op z'n zachts gezegd prettig gestoord. "Maar", mijmert Marjon, "wanneer het klaar is wonen we ook op een van de de mooiste locaties in heel Venlo. Een beetje platteland, midden in de stad. Kijk naar beneden en je ziet een rotonde, maar naast je hangen de appeltjes aan de bomen. Fantastisch toch!"